İzmir’in Torbalı ilçesinde kuru domates sezonu başladı. Türkiye’nin önemli kurutulmuş domates üretim merkezlerinden biri olan bölgede, tarlalardan toplanan domatesler güneş altında kurutularak dünya sofralarına gönderiliyor.
Nisan ayında ekimi yapılan ve temmuzda hasadı başlayan domatesler, kamyon ve traktörlerle sergi alanlarına taşınıyor. Tarım işçileri tarafından ikiye bölünerek örtülerin üzerine dizilen domatesler, talebe göre tuzlu ya da kükürtlü olarak ortalama bir hafta güneşte bekletilerek kurutuluyor.
Domates kurutma işinde büyük oranda Güneydoğu Anadolu’dan gelen mevsimlik tarım işçileri görevalıyor. Kavurucu sıcakta çalışan işçiler, günde 100-150 kasa domates keserek üretim sürecine katkı sağlıyor. Ücretler kesilen kasa sayısına göre belirleniyor.
Kuru domates üreticisi ve ihracatçısı Kemal Saygıner, bu sezon yaklaşık 1000 ton kuru domates ürettiklerini belirterek, “Her gün 20 kamyonluk domates sergi alanına geliyor, burada işlenip daha sonra işletmemizde sınıflandırılarak soğuk hava depolarına alınıyor. Ürünlerimizi başta Amerika olmak üzere Fransa, Almanya ve Brezilya gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Avrupa’ya kilosu yaklaşık 3,5 avro, Amerika’ya ise 4,5 dolardan satıyoruz” dedi.
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun da coğrafi işaretli kuru domatesin dünya genelinde büyük talep gördüğünü söyledi. Hasat edilen domatesin yaklaşık yüzde 20’sinin kurutmaya ayrıldığını belirten Olgun, “Şu anda ürünümüz 100’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Özellikle Amerika pazarı bu yıl çok hareketli, ihracatta yaklaşık yüzde 20’lik bir artış var” diye konuştu.