Sektör temsilcileri, artan maliyetler nedeniyle restoranların para kazanmak için değil, ayakta kalabilmek için direndiğini vurguladı.
Yeme-içme sektörü, restoranlardaki fiyat artışlarının tek sorumlusu olarak gösterilmekten şikâyetçi. İstanbul Ticaret Odası 17. Restoran ve Yiyecek-İçecek Hizmetleri Komitesi tarafından yapılan açıklamada, artan maliyetlerin işletmeleri zora soktuğu ve birçok işletmenin yalnızca ayakta kalmaya çalıştığı vurgulandı.
Komite Başkanı Ebru Koralı, “Maç yayınları geçen yıl 300 bin TL iken bu yıl 3 milyon TL oldu. Elektrik 10 binden 110 bine çıktı. Yurtdışında 600 TL olan eti burada 1500 TL’ye alabiliyoruz. Maliyetleri fiyatlara tam yansıtamıyoruz” dedi.
Sektör temsilcileri, pandemi sonrası maliyetlerin katlandığını hatırlatarak, “Yemek fiyatları tartışılıyor ama masaya gelene kadar ki maliyetler göz ardı ediliyor” mesajı verdi. İşletmelerin ’sinin iflasın eşiğinde olduğu, ancak kapanma maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle faaliyetlerini sürdürmek zorunda kaldıkları belirtildi.
Son 55 ayda temel gıda, enerji ve iş gücü maliyetlerinde rekor artış yaşandı. Asgari ücret h2, dana kıyma 29, yumurta ?0, ekmek u7 zamlandı. Lokanta ve otel enflasyonu ise 3,9’a ulaştı.